Manon Duintjer (1969) is auteur van de romans De S-machine en We zijn verdwaald. Ze ontwikkelde samen met Marlies Visser het filosofiespel Nomizo. Samen maakten ze ook twee Nomizo Zelfdenkboeken.
Nomizo Zelfdenkboeken
In 2015 verscheen het filosofiespel Nomizo dat Manon en Marlies Visser samen ontwikkelden. Inmiddels zijn ze een aantal spin-offs, actuele aanvullingen en flink wat live Nomizosessies verder. Bovendien maakten zij twee Nomizo Zelfdenkboeken met als thema’s Liefde en vriendschap en De Toekomst. Nieuwsgierig naar het hoe en waarom van Nomizo? Ga naar nomizo.nl.
We zijn verdwaald, indringende roman
Hoe worden we wie we zijn? Komt er een moment dat we accepteren dat we niet altijd de antwoorden krijgen die we denken nodig te hebben?
Amsterdam eind jaren zeventig, terwijl yoga en de Oosterse levensfilosofieën hun intrede doen in het nuchtere Hollandse leven, besluit Kims vader, een gevierd professor, zijn vrouw en dochter te verlaten en zijn geluk te beproeven in India. Vanuit de Himalaya stuurt hij Kim kaartjes met apocalyptische voorspellingen. Hierdoor ontwikkelt Kim, aangevuurd door haar moeder, een allergie voor alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Jaren later reist Kim samen met haar vader naar India in de hoop hem beter te begrijpen. Ze trekken via de stranden van Goa naar een ashram in het zuiden van India. Zal zij de antwoorden vinden die ze zoekt?
Een indringende roman, deels gebaseerd op Duintjers eigen jeugd, over de impact die de keuzes van ouders kunnen hebben op een kind. Met haar authentieke observaties creëert Duintjer fascinerende personages en schetst tegelijkertijd een treffend beeld van de spirituele hausse in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Manon vertelde 15 september 2020 in het tv-programma De Nachtzoen over We zijn verdwaald. Bekijk De Nachtzoen met Manon Duintjer. We zijn verdwaald verscheen in 2019 bij Gloude Publishing en kreeg brede aandacht in de pers. Lees recensies, quotes en interviews.
De S-machine, debuutroman
De S-machine is het verhaal van een pubermeisje dat zich geleidelijk aan verliest in een onmogelijke liefde. Er gaat een wereld open voor de negenjarige Maria, wanneer ze voor het eerst met haar klasgenootje Alice mee naar huis gaat. Henry en Barbara, de ouders van Alice, runnen een hotel waar alles kan en mag. Maria geniet van hun gastvrijheid en voelt zich er eindelijk serieus genomen. Dat is thuis wel anders. Haar moeder heeft het te druk met de kerk en met Maria’s ‘bijzondere’ broer Peter, en haar vader trekt zich terug in zijn wetenschappelijk onderzoek.
Duintjer verpakt ongemakkelijke thema’s als eenzaamheid, loyaliteit en seksuele obsessie in een verrassende intrige die je tot de laatste bladzijde in zijn greep houdt.Verschenen bij Ambo Anthos in 2011.
NOMIZO, bordspel met diepgang
Samen met grafisch ontwerper Marlies Visser ontwikkelde Manon filosofiespel Nomizo. Het bevat 175 verrassende vragen rondom zeven thema’s zoals Leven & Dood, Liefde & Vriendschap, Goed & Kwaad en Natuur & Technologie. Durf jij je eigen standpunt van een andere kant te bekijken? Ben je nieuwsgierig naar de argumenten van anderen? Dan is Nomizo het spel voor jou! Meer weten of het spel kopen: nomizo.nl
verzamelBundels
Manon werkte als samensteller en/of schrijver aan verschillende verzamelbundels.
Wat ik van mijn moeder leerde (Ambo Anthos 2019)
Zien is geloven (Ambo Anthos 2009)
Wie denken we wel dat we zijn? (Ambo Anthos 2009)
Zij denkt dus zij bestaat (Ambo Anthos 2008)
Nooit meer roken (TM Trademark)
Forever Young for women (Truth or Dare 2008)
Veertig jaar jong (The House of Books 2006)
Mannen jagen, vrouwen schieten raak (Artemis 2006)
Badmeester ben ik al bruin (Rainbow Pockets 2006)
Nooit meer Frankrijk (Rainbow Pockets 2005)
Zomerzin (Rainbow Pockets 2005)
Drift (Rainbow Paperbacks 2003)
In Morpheus armen (Rainbow Pockets 2003)
Het Groot Hertenkampboek (Rainbow 2002)
Zin (Rainbow Paperbacks 2001)
Klassiek toerisme (Rainbow Paperbacks 2001)
Fatale vrouwen (Rainbow Pockets 2000)
Oud geluk (Rainbow Pockets 1998)